Direksiyon Sınavından Geçmek İsteyenler Neler Yapmalı?
Öncelikle yeterince direksiyon dersi almayı ihmal etmeyin. Aldığınız direksiyon eğitiminin yeterli olmadığını düşünür iseniz ekstra para verin ve direksiyonda kusursuz olmaya bakın. Eğer direksiyon sınavından kalırsanız zaten bir miktar para cebinizden çıkar. Her sınavdan kaldığınız da bu parayı vermemek için baştan ek ders alın en azından üzülmezsiniz.
Merak etmeyin hakkı olan ve heyecan yapmayan hiç kimse direksiyon sınavından kalmıyor. Siz bakmayın “Ben süper araba kullandım ama beni bıraktılar.” Ya da “Beni bile bile bırakıyorlar. Sanki kendileri süper araba kullanabilir”. Sınav komisyonu başkanlarına söylenen hakkı olan herkes geçecek, hak etmeyenler kesinlikle kalacak. Birde şu var sınav alanının her yerinde denetmenler var. Onlar siz sürücü adaylarını ve sınav komisyonlarını takip ediyorlar. Örneğin; sürücü adayı istop ettirdi ya da park edemedi diyelim. Müfettiş bu durumu not alıyor. Eğer bu aday sınavdan geçer ise o sürücü adayını geçiren sınav komisyonu üyelerine 1 yıl görev vermiyorlar. O yüzden herkes işini yapıyor. Geçecek olan geçiyor, kalacak olan da zaten kalıyor.
Randevu saatinizi tam olarak öğrenin ve direksiyon sınavının yapılacağı güzergah’ a en az 45 dakika önceden gidin. Sizden önce sınava girenlere bir bakın ve taktikler alın. Bu şekilde yaklaşırsanız heyecanınız azalır. Ayrıca direksiyon sınavına 1 dakika geç kalsanız bile sınava alınmazsınız kalmış sayılırsınız.
Sınav günü randevu saatinizde aracınıza bindiniz. Öncelikle bir selam verin “günaydın, merhaba” şeklinde. Unutmayın insanlar arasındaki iletişimin başlangıcı selamlaşmaktır bunu unutmayın ve komisyon üyelerinin de insan olduklarını unutmayın.
Selam verdiniz ve sınavınız başladı. Kimliğinizi çıkarın ve komisyon başkanına verin. Gerekli kontrol yapılıp size imza attırırlar. Öncelikle oturduğuz koltuğu kendinize göre ayarlayın ve emniyet kemerinizi takın, iç ve dış aynalarınızı kendinize göre bir ayarlayın.
Vitesi boşa alın, fren ve debriyaja aynı andan basarak aracı çalıştırınız. Kalkış yapmak için sola sinyalinizi verin. İyi bir kalkış yapabilmek için debriyaj pedalını yavaşça bırakırken sağ ayağınızla gaza basın. Zaten dizel araçla sınava giriyorsanız gaza çok az bassanız bile araç stop etmez.
Sinyalinizi verdiniz yolun müsait olduğunu gördünüz ve çıkış yaptınız. Güzel ve sorunsuz olarak sınava başlamak çok önemlidir. 1. Viteste kalkıp biraz gittikten sonra motoru fazla yormadan 2. Vitese alın aracı. 2. Vitese almak için yaklaşık 20 metre gitmek yeterlidir.
Durmak gerektiğinde (ışık vesaire, sağa sola dönüş ) tekrar 1. Vitese alıp kalkış yapmayı unutmayın.
Yokuşta Dur kalk yapmak için araç belirlenen noktada durdurulur ve tekrar kalkış yaptırılır. Dur-kalk yaparken aynen kalkışta yaptığınız gibi debriyaj pedalından ayağınızı yumuşak bir şekilde kaldırırken gaz vermeniz yeterlidir. Yokuşta Dur kalk yapmanın amacı el frenini çekmeden ve aracı çok fazla geriye kaçırmadan sorunsuz bir şekilde kalkış yapmaktır.
Belirlenen dubalar arasına geri geri park ettirilir. Araç geri geri park edilirken arkada oturan komisyon üyesi araçta iner ve park etmeyi kontrol eder. Aracı geri vitese takınız. 45 derecelik açıyla dubalar arasına giriş yapın biraz geri geri gittikten sonra artık direksiyonu toparlayın en fazla 3 hamlede parkedin. Parkınız düzgün bir şekilde biterse dışarıdaki komisyon üyesi araca biner ve sınav devam eder. Sol sinyalinizi verip çıkış yapın.
Belirlenen alanda aracı geri geri 25 metre götüreceksiniz. Geri geri giderken aracı şeridin dışına ya da trafiği tehlikeye sokacak şekilde kullanmayın. Bunları yapmanız durumunda araçtan indirilip başarısız olursunuz.
Unutmayın belki de süper şoför olabilirsiniz en karışık trafikte bile araç kullanabilirsiniz. Ama aşırı özgüven, tehlikeli araç kullanma, makas yapma vs. sizin iyi araç kullandığınızı göstermez. Bu şekilde araç kullanırsınız komisyon üyeleri anında sizi indirir.
Dünya çapında hızla yayılan Yeni Koronavirüs (COVID-19) hakkında T.C. Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından bilgilendirme ve uyarıları yakından takip etmekteyiz.
Küresel risk ortamından kaynaklanan belirsizliğin kursiyerlerimizin yaşamında yaratmış olduğu zorunlu kısıtlamalar nedeniyle çok üzgünüz. İnsanlık olarak zorlu bir dönemden geçmekteyiz. Bu süreci hem kurum hem de kişisel olarak alacağımız sıkı önlemlerin yanı sıra, serinkanlılığımızı koruyarak, birbirimize ve çevremize vereceğimiz destek ile en az sorunla atlatabileceğimize inanıyoruz.
Bu konuda kurum olarak aldığımız tedbirler:
![]() |
Kursumuzun girişlerinde ve içerisinde uygun noktalara el dezenfektanları yerleştirilmiştir. Düzenli kontrolleri yapılarak sürekli dolu olmaları sağlanmaktadır. | ![]() |
Kursumuzda sosyal mesafe kuralları olarak kayıt kabul ofisine en fazla iki kişi alınmaktadır. |
![]() |
Tüm sınıf mevcutları ve oturma planları T.C. Sağlık Bakanlığı ve T.C. Milli Eğitim Bakanlığı’nın zorunlu tuttuğu standartlara uygun olarak düzenlenmiştir. | ![]() |
Her gün sonunda tüm sınıfların ve ortak alanların temizlik, dezenfeksiyon ve havalandırma işlemleri yapılmaktadır. Sınıflar gün içerisinde sık sık havalandırılmaktadır. |
![]() |
Maske Kullanımı: Kurum içerisindeki ortak alanlarda ve beraber çalışma ortamlarında tüm kursiyerlerin ve çalışanlarımızın ağız ve burun bölgesini kapatacak şekilde maske takmaları zorunludur. | ![]() |
Ofisler sık sık havalandırılmaktadır. |
![]() |
Tüm çalışanların kişisel eşya ve ekipmanlarının (telefon, bilgisayar vb.) dezenfeksiyonunu kendilerinin günlük olarak yapılması hakkında uyarılar yapılmıştır. Tüm idari ofislere gün içinde gerekli dezenfeksiyonun ofis elemanları tarafından yapılabilmesi için yüzey dezenfektanı teslim edilmiş, ve bitmesi durumunda yenilenecektir. | ![]() |
Kursumuzda sadece ambalajlı içecek su verilmektedir. |
![]() |
Dezenfektanlarla tüm kapı kolları, sık dokunulan ortak alanların 3 saatte bir dezenfeksiyonu yapılmaktadır | ![]() |
Eğitim araçlarımız her gün dezenfekte edilmekte olup, araç içerisinde gerekli dezenfekte malzemeleri (kolonya, eldiven, maske) mevcuttur. |
![]() |
Direksiyon dersleri esnasında araç içerisinde bulunan kursiyer ve eğitim personelinin maske takması mecburidir. | ![]() |
Direksiyon dersleri esnasında araçlarımızın camları açılarak havalandırılmaktadır |