8 ADIMDA ARACINIZI KIŞA HAZIRLAYIN

Geçmiş Ehliyet Sınav Soruları – 14 MAYIS
14 Kasım 2016
10 Maddede Direksiyon Sınavından Geçmek İsteyenler Neler Yapmalı?
14 Kasım 2016

Kış mevsimi araçlar ve araç sahipleri için zor bir dönemdir. Kötü hava şartları motorun performansını zorlar, kar ve buz araç çekişini sınırlar, oluşan çukurlar lastiklere zarar verir. Pek çok parçadan oluşan araçların ihtiyacı olan bakım yapılmazsa ciddi problemler yaşanabilir. Bu yüzden yaklaşan kış öncesi önlem almalı, aracınız ve kendiniz için hazırlık yapmalısınız.

Araç markanız ve modeliniz ne olursa olsun, ek bakım destekleriyle aracınızı zorlu kış şartlarına hazır hale getirmeniz gerekir. Aracınızın tüm periyodik bakımları düzenli ve zamanında yapılmış olsa da kış mevsimi için ayrı bir bakım yapılmalıdır.

Pek çok uzman, özellikle kış mevsiminde araç bakım ihmalinin ciddi hasarlara neden olduğuna dikkat çekiyor. Uzmanlar bakımsız araçlarda performans düşüklüğü, yakıt tüketimi ve araç masraflarında artış gibi şikayetlerin olacağını ifade ediyor.

Kışlık bakımlarını önemsemeyen araç sahipleri, 4-5 bin liraya varan ağır faturalarla karşılaşabiliyor. Bu maliyetlerle karşılaşmamak, zorlu kış şartlarında aracınızı korumak için yapılabilecekler oldukça kolay.

Araç Kış Bakımı için İpuçları

Sizi zor hava koşullarına karşı koruyacak araç aksamlarını ve kış bakımı için yapılması gerekenleri listeledik.  İşinizi epey kolaylaştıracak bu önerilerle güvenli ve keyifli yolculuklar gerçekleştirmenizi diliyoruz.

 

1 Akümülatör

aku

Akümülatör, aracın tüm önemli aksamlarını çalıştıran güç kaynağıdır. Yarı yolda kalmamak için akünüzün voltaj ve şarj gücünü kontrol edin, akünüzün su seviyesi düşükse tamamlayın.

2 Antifriz

antifriz

Antifrizin amacı; soğutma suyunun donmasını engellemektir. Radyatörde bulunan suyun donmaması için antifriz kullanılmalıdır ve kış bastırmadan kontrol edilmelidir.

3 Buji Bakımı

buji

Elektrik ve ateşleme sisteminde oluşan sorunlar,  yakıt tüketimini %10 arttırabilmektedir. Yakıt tüketimi dengesini sağlamak için buji tırnaklarının ayarı ve temizliği yapılmalıdır. Buji bakımı yapılmayan araçlar, 10 litrede 1 litre daha fazla yakıt tüketebilir.

4 Kış Lastikleri

lastik

Araçlarda en önemli aksamlardan biri lastiklerdir ve lastiklerin mevsime uygun kullanılması gerekmektedir. Uygun lastik kullanılmaması durumunda araç hakimiyeti zorlaşabilir, bu zorluğa bağlı olarak hafif virajlarda dahi savrulma tehlikesi yaşanabilir. Kış lastiklerine zamanında geçmeyi unutmayın.

5 Aydınlatmalar

far

Cam silecekleri gibi aydınlatmalar da görüş açısı için önemlidir. Kış aylarında havalar erken karardığı için aydınlatma sisteminde problem olmamasına özen gösterilmelidir. Yanmayan ampuller değiştirilmeli, far ayarları gözden geçirilmelidir.

6 Kaloriferler

kalorifer

Araç kaloriferleri, soğuk kış günlerinin vazgeçilmez aksamıdır. Isıtma, buz çözme gibi fonksiyonları yerine getiren kaloriferlerinizi kış gelmeden kontrol ettirin.

7 Fren Sistemi

fren

Kaygan ve buzlu yollarda fren sisteminin çalışır konumda olması çok önemlidir. Bu nedenle zorlu yolculuklar öncesi fren hidroliği ve balatalar kontrol edilmelidir.

8 Cam Silecekleri

silecek

Kış aylarında yaşanan trafik kazalarına görüş açısının zorlaşması sebep olabilmektedir, bu sebeple cam silecekleri büyük bir önem arz eder. İyi bir görüş açısı için cam silecekleri bakımlı olmalıdır, ayrıca cam silecek sularına donmayı engelleyici katkı maddeleri konulmalıdır.

 

taksim-logo-01